🛠️ Just nu pågår en större helrenovering här. Om du hittar något som inte fungerar som det ska får du gärna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Det viktigaste från dina rss-flöden, direkt till mobilen

| | | | Lästid: 1 minuter (1455 tecken)

Det lanseras allt fler mobilappar som skickar pushnotiser för viktiga nyheter. I Sverige har vi Omni. Spotter är ett relativt färskt utländskt exempel. Med nästa uppdatering av operativsystemet iOS ger sig Apple in i samma segment, med News. Nu har Feedly, den RSS-läsare jag brukar rekommendera att man utforskar först när man vill komma igång med omvärldsbevakning på nätet, presenterat sitt sätt att erbjuda motsvarande funktion: Genom integration med Google Now, tills vidare bara på Android.

feedlynowDet lanseras allt fler mobilappar som skickar pushnotiser för viktiga nyheter. I Sverige har vi Omni. Spotter är ett relativt färskt utländskt exempel. Med nästa uppdatering av operativsystemet iOS ger sig Apple in i samma segment, med News.

De flesta appar utgår från ett slags genomsnittligt allmänintresse i sitt urval, men ofta finns också möjligheter att anpassa dem utifrån egna favoritämnen. Ibland finns i bakgrunden också algoritmer som successivt lär sig om användarens intressen och baserar urvalet på det. Ett sånt exempel är Zite.

Nu har Feedly, den RSS-läsare jag brukar rekommendera att man utforskar först när man vill komma igång med omvärldsbevakning på nätet, presenterat sitt sätt att erbjuda motsvarande funktion: Genom integration med Google Now, tills vidare bara på Android.

Google Now är en av Googles produkter som ska förse oss med “smarta assistenter”. Genom kopplingar till bland annat kalender och e-post samt var i världen du befinner dig visa information som du behöver eller vill se just där och då på så kallade kort.

Nu är nyhetskort från Feedly ett nytt alternativ. Och till skillnad från de generella apparna blir det här ett helt personanpassat alterantiv eftersom innehållet i Feedlys Google Now-kort kommer att hämtas från de rss-prenumerationer du har i Feedly. Vad som väljs ut beror däremot på vad som är populärt, vilket Feedly bland annat avgör genom att titta på delningar i sociala medier. Med Feedlys Must read-funktion går det dessutom att ytterligare styra vilka källor du vill se i Google Now.

I våras skrev jag om hur Nuzzel och twitter-listor är en kombination som erbjuder ungefär samma möjligheter som Feedly + Google Now, men med länkar som delas på Twitter som källa att ösa ur.